Groepsaccommodaties in Heerhugowaard
Maak je keuze simpeler
Heerhugowaard is een plaats en gemeente in de regio West-Friesland. Heerhugowaard hoort historisch gezien niet bij Kennemerland maar valt wel onder de gemeentelijke samenwerkingsregio Kennemerland via Noord-Kennemerland.
Rond het jaar 800 was het gebied dat nu de gemeente Heerhugowaard vormt bedekt met veen. Ontginning van het veen door de mens in combinatie met stormvloeden leidde ertoe dat in de regio vele meren ontstonden, waaronder de Heerhugowaard. Het vormde samen met de Schermer ook een periode ongeveer één meer, waarbij het gedeelte van Heerhugowaard een waddengebied vormde met een soort van moeraslagune. Hier kwam een eind aan toen de oude lage dijk die er ooit was neergelegd en er in het meer deels nog lag, werd verhoogd. Zo ontstonden er twee afzonderlijke meren.
De omgeving van Heerhugowaard is landschappelijk zeer divers. Halverwege de jaren tachtig is in Heerhugowaard een 61 hectare groot parkbos aangelegd, de “Waarderhout”. Daarnaast is er veel agrarische activiteit in de naaste omgeving, waaronder glastuinbouw en verscheidene bloembollenvelden. Er zijn meerdere molens die aan de droogmakerij herinneren; deze molens dateren van oorsprong uit de 17e eeuw.
Heerhugowaard is een overwegend moderne plaats met een aantal dorpse kenmerken en een overwegend tuinstedelijke opzet, dat zich in de 19e eeuw snel ontwikkeld heeft met de komst van onder andere industrie. Bezienswaardigheden in Heerhugowaard zijn onder andere de ‘grootste emissieneutrale woonwijk van Europa’ – genaamd de Stad van de Zon -, Middenwaard – het grootste overdekte winkelcentrum van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal -, de Hervormde kerk uit 1871, de moderne Dyonisiuskerk uit de jaren 60, het Strand van Luna, een kunstmatig strand waar ook gewaterskied kan worden (cableski), de Zwirs-wijngaard – waar druiven worden geteeld, rondleidingen gegeven worden en waar Nederlandse wijn wordt gemaakt – en het Poldermuseum.