Groepsaccommodaties in Haren
Maak je keuze simpeler
Commissie betaald over boekingen kan, samen met andere factoren, van invloed zijn op de ranking van accommodaties. Lees meer over de parameters die de ranking bepalen en hoe je deze kunt selecteren en aanpassen. Meer informatie
Haren is een dorp in de gemeente Oss met ongeveer 1000 inwoners. Tot 1994 behoorde het tot de gemeente Megen, Haren en Macharen, die werd ingesteld in 1810. De dorpen van de oude gemeente vormen binnen de gemeente Oss een soort wijk en kennen daarom ook één dorpsraad, genaamd Dorpsraad Megen, Haren en Macharen.
De eerste vermelding van Haren is in oorkonden uit 1191 en 1196. Tot 1794 maakte Haren onderdeel uit van het zelfstandige Graafschap Megen, daarna van Frankrijk dat het in 1800 verkocht aan de Bataafse Republiek. Het gevolg van dit alles was dat ook Haren buiten de Republiek der Nederlanden bleef zodat kloosters en katholieke kerken daar konden blijven voortbestaan. In 1501 werd door de Prins-bisschop van Luik toestemming gegeven om te Haren het Penitentenklooster Bethlehem te stichten. In 1968 werd dit weer verlaten. Daarna werd het tot congrescentrum verbouwd.
Haren bezit een ensemble kerkelijke gebouwen en monumenten die alle als Rijksmonument zijn geklasseerd, waaronder de Sint-Lambertuskerk. Deze driebeukige neogotische pseudobasiliek met toren is gebouwd in 1867-1868. De voorganger van deze kerk stamde uit de 12e eeuw. In de kerk bevinden zich nog enkele voorwerpen uit de oudere kerk, zoals een grafsteen uit 1706 en drie 18e-eeuwse heiligenbeelden. Er is een corpus uit ongeveer 1500. De luidklok in de toren is uit 1664 en op de begraafplaats is een stenen kruis uit 1633 te vinden. Voor de kerk staat een Heilig-Hartbeeld uit 1929.
Ten noorden van Haren bevindt zich een oude Maasdijk, de Diedense Uiterdijk die echter sinds de Maasverbeteringswerken in de jaren 30 van de 20e eeuw geen functie meer had. Ten noorden daarvan ligt het natuurontwikkelingsgebied Ossekamp. Langs deze dijk liggen een aantal plassen, overblijfselen van vroegere overstromingen. In 2001 is deze dijk opgenomen in een natuurontwikkelingsproject van 28 ha. Langs het traject loopt een wandelroute.