Groepsaccommodaties in Geijsteren
Maak je keuze simpeler
Geijsteren – in het Limburgs officieel Geistere geheten – is een dorpskern van de gemeente Venray, gelegen langs de Maas. Tot 1969 was het deel van de voormalige gemeente Wanssum, daarna van de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum. Sinds 2010 hoort het dorp met ongeveer 450 inwoners bij de gemeente Venray. Er zijn veel bossen met ook een restaurant (hoeve De Boogaard). In het centrum is een eetcafé Het Trefpunt genaamd.
In 1949 is de kerk voor het eerst in de dorpskern gebouwd, en niet meer nabij het kasteel. De eenbeukige zadeldakkerk (St. Willibrordus) is nooit met de geplande toren opgeleverd. In totaal kent Geijsteren zes inschrijvingen in het rijksmonumentenregister, waaronder Willibrorduskapel, Sint Annakapelletje, ruïne van het kasteel Geysteren en boerderijen.
De ruïne van het in 1944 verwoeste Kasteel Geijsteren (daterend uit begin 1200) wordt gerestaureerd, maar om te behouden en niet om in te wonen. De ruïne is (nog) niet toegankelijk. De oudste Willibrorduskerk van Geijsteren zou al in de 10e eeuw bij het dorp zijn gebouwd. Zijn opvolger werd in 1525 opgetrokken. In 1864-1866 werd dit gebouw weer vervangen door een nieuwe kerk; slechts de middeleeuwse toren bleef toen behouden. Deze 19e-eeuwse kerk werd echter in 1944 verwoest. In 1944 is ook de uit 1416 daterende (en in 1691 hergoten) Willibrordusklok verloren gegaan. Een groot deel van het interieur ging toen eveneens verloren, met uitzondering van de Willibrordusbeelden en de schilderijen van Willibrord naar een gravure van Abraham Bloemaert, die naar de nieuwe kerk verhuisden. De Willibrorduskapel is een bedevaartsoord en stamt uit de 16e eeuw. De locatie was echter al lang voor de bouw van deze kapel een bedevaartsoord. Ook staat langs de Oostrumse Beek nog de hoeve Rosmolen met een waterrad.