Groepsaccommodaties in Bakkeveen
Maak je keuze simpeler
Commissie betaald over boekingen kan, samen met andere factoren, van invloed zijn op de ranking van accommodaties. Lees meer over de parameters die de ranking bepalen en hoe je deze kunt selecteren en aanpassen. Meer informatie
Bakkeveen is een dorp in de gemeente Opsterland met ongeveer 1900 inwoners. Het werd voor het eerst genoemd als plaats waar in 1231 de Friezen en Drenten een veldslag uitvochten en werd later tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest door de Spanjaarden. In 1660 is het huidige Bakkeveen ontstaan tijdens de veenontginning en tegenwoordig is het een typisch forensendorp.
Het dorp ligt te midden van een bosrijk gebied met heide- en zandvlakten, gelegen op de grens met Groningen en Drenthe. In de nabije omgeving zijn de Bakkeveense Duinen te vinden: een heide en bosgebied dat ontstaan en onaangeroerd is na de veenontginning in de 19e eeuw. Het wordt ook wel gezien als een voorbeeld van hoe heel zuidoost Friesland er twee eeuwen geleden uitzag. De gebieden rondom het dorp worden beheerd door zowel Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer als It Fryske Gea. In het gebied lopen schapen in een schaapskooi en vrije Exmoorpony’s en Schotse Hooglanders rond in het heidegebied. Aan de rand van de bossen staat het historisch landhuis Slotplaats, dat tegenwoordig in gebruik is als theehuis en als startpunt voor excursies van Natuurmonumenten. Achter de Slotplaats staat het oude koetshuis, dat na renovatie in gebruik is genomen als toeristisch informatie punt (TIP). De Slotplaats en zijn tuinen en boomgaarden zijn in 2006 gerestaureerd.
Bakkeveen ligt in een recreatiegebied met attractie- en vakantieparken. Hier zijn onder andere een openluchtzwembad en het grootste doolhofpark van Noord-Nederland te vinden. Daarnaast is er een speciaal bospad voor rolstoelers dat eindigt bij de uitkijktoren in de buurt van het zwembad. De Sterrenschans is een zeshoekig verdedigingswerk dat in 2002 door Natuurmonumenten is gerestaureerd. Er ligt een groot, ondiep ven, dat in strenge winters fungeert als natuurlijke ijsbaan.