Groepsaccommodaties in Tiendeveen

Maak je keuze simpeler

Filteren

Tiendeveen is een dorp in de gemeente Hoogeveen, provincie Drenthe (Nederland) aan het Linthorst-Homankanaal, ten noordoosten van Hoogeveen. In 1926 is het Linthorst Homankanaal gegraven dat een verbinding kreeg met de Verlengde Hoogeveenschevaart bij Noordscheschut. Na de vervening zijn er vele bossen ontstaan waarvan nu nog restanten terug te vinden zijn. Hiervan is het Kremboongbos een bekend voorbeeld.

Tiendeveen wordt vooral omgeven door weilanden en andere kleinere dorpen en buurtschappen zoals De Haar, Siberië, Het Noorden, Zwartschaap en Stuifzand. De omgeving van weilanden wordt afgewisseld met kleine stukken bos en verschillende kleinere wateren zoals de Vlotwijk, Zwierswijk, Singel Kattenburg en 8e Wijk.

Tiendeveen telt ongeveer 750 personen, van wie het merendeel in het dorp woont. Deze inwoners hebben meestal een baan bij een bedrijf in Hoogeveen of studeren hier. Mede hierdoor is Tiendeveen een forensendorp geworden van Hoogeveen. Behalve een wit-en bruingoedwinkel en twee rijdende winkels is Tiendeveen aangewezen op de winkels in Hoogeveen, Noordscheschut en Hollandscheveld die in tien autominuten te bereiken zijn.

Tiendeveen dankt zijn naam aan een afspraak dat voor een tiende deel turf mocht worden gegraven. Rond 1830 bestond Tiendeveen uit drie veenvelden (‘De Drie Veenen’) die werden afgegraven: het Wijstersche, het Spieringer en het Drijbersche Tiendeveen. In 1849 kocht een groep van vier participanten 700 hectare veengrond in de zuidpunt van de gemeente Beilen om die te vervenen. Eén van deze participanten, Jan Coenraad Rahder, kreeg na een onderlinge ruzie het alleenrecht op dit grondgebied. Hij stichtte in 1863 een school voor de kinderen van zijn arbeiders. Nadat het veen afgegraven was, werd Tiendeveen een boerendorp. Later vestigden zich er ook arbeiders die in fabrieken in Hoogeveen werkten.

Bekijk ook alle andere groepsaccommodaties in Drenthe

To top