Groepsaccommodaties in Midlaren
Maak je keuze simpeler
Midlaren is een dorp in de gemeente Tynaarlo met ongeveer 350 inwoners. Het dorp ligt tussen Noordlaren en Zuidlaren en daar is ook de plaatsnaam aan ontleend. De plaats kwam in het Nederlands in 1298 voor als Middelare maar in 1323 kwam het in de huidige spelling al voor. Midlaren was van oudsher een gemeenschap van kleine boeren, boerenarbeiders en ambachtslieden. Nu zijn er nog maar een paar boeren. De oorspronkelijke winkels zijn allemaal verdwenen op de slagerij van Geert Koers na.
Aan de rand van het dorp liggen 2 hunebedden (D3 en D4) op enkele meters van elkaar en van enkele oude boerenhuizen. Ze worden geschat uit het Neolithicum te stammen. Deze twee hunebedden staan ingeschreven in het rijksmonumentenregister, samen één van de zeven rijksmonumenten die Midlaren telt. Naast deze hunebedden zijn er nog drie archeologische rijksmonumenten in Midlaren: een terrein met overblijfselen van een grafveld (uit de 5e eeuw) en twee terreinen met beiden twee grafheuvels (één uit het Neolithicum en/of de Bronstijd en één uit de IJzertijd en/of Bronstijd).
De overige drie rijksmonumenten in Midlaren betreffen boerderijen: twee keuterboerderijen (één met veldschuur en één met schuur en stookhut, beiden uit ca. 1900) en een krimpenboerderij onder afgewolfd zadeldak uit ca. 1870.
Meerwijk was een landgoed dat in 1942 door brand verloren ging. Tot 1924 woonde de familie van Swinderen op Meerwijk. In 2008 is het in oude glorie hersteld. De eeuwenoude linde in de bocht van de Groningerstraat is een vertrouwd herkenningspunt in Midlaren.