Groepsaccommodaties in Gasselte
Maak je keuze simpeler
Commissie betaald over boekingen kan, samen met andere factoren, van invloed zijn op de ranking van accommodaties. Lees meer over de parameters die de ranking bepalen en hoe je deze kunt selecteren en aanpassen. Meer informatie
Gasselte is een dorp in de gemeente Aa en Hunze met nog geen 2000 inwoners. Hoewel er sporen van bewoning rondom Gasselte zijn aangetroffen uit de prehistorie, de bronstijd en de ijzertijd dateert de eerst gevonden nederzetting in deze streek uit de periode van de 9e tot de 12e eeuw.
Het dorp zelf heeft altijd uit twee delen bestaan: het Grotenend (ten noordoosten van de kerk) en het Lutkenend (ten westen van de kerk). In het Grotenend waren de grotere boerderijen van de invloedrijke families gelegen en in het Lutkenend woonde de keuterboeren en de ambachtslieden. Letterlijk in het midden van deze twee delen lag de kerk, waarvan het oudste muurwerk dateert uit het midden van de 13e eeuw. Het kerkhof bij de kerk is één van de grootste kerkhoven van Drenthe met meer dan honderd zerken.
Overige interessante bezienswaardigheden zijn het standbeeld (van de hand van Bert Kiewiet) van een in 1963 overleden bekende dorpsfiguur Wemeltje Kruit. Wemeltje was een koopvrouw, die haar koopwaar met de fiets in de wijde omgeving aan de man bracht. Ook staat er een oorlogsmonument in Gasselte ter herinnering aan de gesneuvelde Fernand Bergue (Madagaskar, 30 november 1924 – Gasselte, 9 april 1945). In de tuin van de pastorie van Gasselte en goed zichtbaar vanaf de openbare weg staan de beelden van Apollo, Venus en Mercurius. Deze beelden zijn waarschijnlijk afkomstig van landgoed Eyckenstein op de Utrechtse Heuvelrug, waar ze zouden zijn gestolen.
In totaal kent Gasselte vijf inschrijvingen in het rijksmonumentenregister waaronder de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de hervormde pastorie met tuinbeelden.