Groepsaccommodaties in Odiliapeel
Maak je keuze simpeler
Odiliapeel is een kerkdorp in de gemeente Uden met ongeveer 2100 inwoners. Het dorp werd gesticht in 1922 en was het oorspronkelijk ontstaan als een ontginningsdorp waar turf uit de Peelstreek werd gestoken. In de begintijd had het nog de naam Terraveen.
De herdoping van Terraveen in Odiliapeel is een gevolg van de kerkelijke organisatie van de zielzorg voor het nieuwe dorp. Terravener Bertus Coppens was een goede bekende van Hannes Donkers van de Hulstheuvel in Uden, en deze laatste had een broer bij de Kruisheren in Uden, Tinusbruur. En zo ging de zielzorg in Terraveen naar de Kruisheren. De Kruisheren hebben in Odiliapeel een rectoraat gesticht en een kerk gebouwd.
De beschermheilige van de Kruisheren is de heilige Odilia van Keulen, en dus werd zij patrones van de nieuwe dorpsgemeenschap. Op 5 mei 1930 besloot de gemeenteraad dat het nieuw ontgonnen gebied de naam Odiliapeel kreeg.
De Kerk van de Heilige Kruisvinding is gebouwd in 1959. De eerste steen werd in 1958 gelegd. De Sint Odiliakapel is in 1995 gesticht door enkele inwoners van Odiliapeel en bevindt zich in het bos ten zuiden van de dorpskom. Het Oorlogsmonument op het einde van de Wolfstraat aan de bosrand is een bakstenen muur met daarin gedenkstenen die de namen bevatten van een aantal tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen militairen.
Odiliapeel ligt te midden van Peelontginningen, waaraan het dorp ook zijn ontstaan heeft te danken. Hier wordt veelal de intensieve veehouderij beoefend. Ten zuiden van het dorp strekt zich echter een fraai bos uit van 130 ha, dat bekendstaat als Boscomplex Odiliapeel en dat eigendom is van de gemeente Uden. Het is een gemengd ontginningsbos waarin men een enkele beuken- en eikenlanen kan aantreffen en waarin men een aantal wandelingen zijn uitgezet.